Første skridt mod Danmarks første White Water Park

Original artikel kan findes her.

Danmarks første white water park kan være på vej til Dragør. Politikerne i kommunen har taget første skridt – nu venter arbejdet forude.

En kunstig flod, der er så brusende, at man både kan river rafte og surfe på den.

Det kan blive virkelighed i Dragør om bare tre år, hvis alt går som smurt for folkene bag.

Mandag kom Danmarks første White Water Park et skridt tættere på, da tre partier blev enige om at kaste 3,5 millioner kroner efter idéen.

Projektet skal gå under navnet Copenhagen White Water Park.

Politikerne er også blevet enige om en placering – nemlig på en tom mark på Kirkevej tæt ved Hollænderhallen. Her får det kommende vandanlæg og reakreative område 43.000 kvadratmeter at boltre sig på. Det svarer til seks 11-mandsfodboldbaner.

– Projektet er gået fra at være en fugl på taget til en fugl i hånden, siger Jakob Færch, formand i Dansk Surf & Rafting Forbund og én af initiativtagerne bag CWWP.

De 3,5 millioner er til bare en dråbe i havet, for Jakob Færch anslår, at hele Copenhagen White Water Park kommer til at koste 55 millioner kroner. De penge skal findes igennem fonde.

– Kommunens involvering er rigtig god, når fondene skal vurdere, om de vil være med, siger Jakob Færch.

Hvis alt går glat, så kan parken stå klar i 2021, mener han. Men inden vi når så langt, så skal Dragørs budget endeligt godkendes i oktober.

Her ses billeder fra white water kanaler i Glasgow. Der er endnu ikke udarbejdet tegninger over Copenhagen White Water Park. Foto: Copenhagen White Water Park

Et væld af aktivteter

Tegningerne til vandanlægget er endnu ikke lavet. Men står det til Jakob Færch, så skal der være et væld af aktiviteter i parken.

I en kunstige flod med strøm og bølger skal man kunne dyrke river rafting, river boarding, surfing og redningstrænning. Derudover skal der være en sø med roligt vand med aktiviteter som kajakpolo, stand up paddle

På land vil han gerne have borde og bænke, grill-område, en skate park og naturområde. Derudover ønsker man en form for klubhus.

Jakob Færch understreger dog, at udvalget af aktiviteter skal fastlægges i samarbejde med de lokale og foreningerne tæt på.

Og det er der masser af efterspørgsel på netop en wihte water park, mener han. I dag har Dansk Surf & Rafting Forbund 4.000 aktive medlemmer, mens det anslås, at mellem 10.000 og 12.000 danskere surfer.

Copenhagen White Water skal drives af foreninger, og den er derfor non profit. Han forventer, at man skal betale et mindre beløb for at bruge vandanlægget som privatperson.

Den første million fra kommunen skal bruges til at udvikle parken, mens de næste 2,5 bruges til etablering af parken.

Presset kommune vælger vandpark og lukker børnehave

Original artikel kan findes her.

I Dragør er tre partier netop blevet enige om et budgetforlig. Her giver de med den ene hånd penge til en vandpark, mens de sparer på velfærd. Det forstår flere borgere ikke.

Mandag blev der underskrevet et budgetforlig i hovedstadsområdets mindste kommune, Dragør.

Og det er i den grad et budgetforlig, der deler vandene.

For kommunen har store økonomiske vanskeligheder og skal spare godt 20 millioner kroner om året for ikke at udhule kassebeholdningen.

Det rammer blandt andet daginstitutioner og ældrepleje – men et stort vandsportsanlæg i stil med det der ses nedenfor er der til gengæld blevet råd til.

Her ses et eksempel på en bynær white water park i Pau, Frankrig.​​​​​ Foto: Copenhagen White Water Park

– Vi kan ikke undgå besparelser på områder, der har en direkte påvirkning på borgerne. Vi har kæmpet for, at det skal blive så lidt som muligt, siger borgmester, Eik Bidstrup, Venstre.

Partierne bag budgetforliget har besluttet at bruge op mod 3,5 millioner kroner på projektet Copenhagen White Water Park.

– Der er styr på økonomien i det budget, vi fremlægger, og der er penge fremadrettet i kassen til det. Så det behøver ikke at være et enten eller. I det her tilfælde, så får vi pengene til at hænge sammen, siger borgmesteren.

Forliget blev indgået med Venstre, Socialdemokratiet og DF.

Forældre: En forkert prioritering

Et af de steder, der skal spares, er på Dragør Menighedsbørnehave. I budgetforliget fremgår det, at driftsoverenskomsten med den selvejende institution skal opsiges.

– Jeg synes, at det er smaddersmadder ærgerligt. Jeg synes, man er i gang med at fravælge en af de mest traditionsrige og allervigtigste spillere på børneområdet i Dragør, siger Ida Lissau Jacobsen, forældre i Dragør Menighedsbørnehave.

Rasmus Hartung, der er forældre i Dragør Menighedsbørnehave, er ikke tilfreds med politikerne:

– Jeg har forstået, at det er forskelige kasser, som pengene bliver taget fra. Når det så er sagt, så synes jeg det er forkert af en kommune at prioritere nye anlæg, når man ikke har styr på sin basisøkonomi, siger han.

Vandsport kan tiltrække flere

Den politiske prioritering fik Konservatve til at forlade budgetforhandlingerne i 11. time.

– Når man skal spare 20 millioner, og vi måske skal skære på hjemmehjælpen til Fru Hansen, så er tiden ikke til, at man sætter den slags projekter i gang, som vi faktisk ikke rigtig ved, om kan blive til noget, og som vi ikke har behov for, siger Kenneth Gøtterup, Konservative i Dragør.

TV 2 Lorry stillede følgende spørgsmål til borgmester, Eik Bidstrup:

– Kan du forstå, at der er nogen, der mener, at det er forkert at bruge penge på et udviklingsprojekt, som ikke er nødvendigt, når I samtidig sparer på kernevelfærd?

– Man kan altid diskutere nødvendighed af ting. Vi er sat i verden for at skabe gode rammer for vores borgere. Der er styr på økonomien, og det er der også fremadrettet. Derfor mener vi, at vi skal lave nogle fysiske initiativer, så vores kommune kan blive endnu bedre og tiltrække endnu flere gode, dygtige og glade borgere.

Budgettet i Dragør skal vedtages endeligt den 4. oktober.

Hollænderparken – ny multiaktivitetspark på vej til Dragør

Original artikel kan findes her.

Drømme bliver til virkelighed – en ny multiaktivitetspark er på vej til Dragør. Bag det ambitiøse projekt står Dragør Kommune i samarbejde med Copenhagen White Water Park (CWWP). Hollænderparken er en del af det nye budgetforlig, meddeler Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup i en pressemeddelelse mandag.

DRØMME BLIVER TIL VIRKELIGHED

“Forestil dig en offentlig park hvorigennem der løber en dejlig flod med brusende vand, bølger og hvide skumtoppe. På floden er der mennesker der leger i gummibåde, kajakker og riverboards. I parken sidder der nogle familier og spiser frokost i det fri. Andre kigger på de aktive i floden, mens et nyforelsket par hygger sig med at klatre lidt på en klatreskulptur. I øjeblikket skal man rejse langt for at få disse oplevelser, men måske ikke så meget længere. Vi arbejder intenst på at skabe dette i hjertet af Dragør”, skriver CWWP om projektet på deres hjemmeside.

Hollænderparken – en del af budgetforliget (pressemeddelelse)

“Siden 1974 hvor den daværende kommunalbestyrelse arbejdede med ideen om en bypark, har der i skiftende kommunalbestyrelser været arbejdet for en rekreativ aktivitetspark for Dragørs borgere. En park, hvor borgere på tværs af generationer kan bruge tid sammen. Det bliver nu en realitet med budgettet for 2019!”

“I disse tider, hvor vi alle bruger en stor del af vores liv indendøre, i institution, i skole, uddannelse og lange arbejdsdage, så vil vi i Venstre, Socialdemokratiet og DF gerne være med til at tage ansvar og skabe nogle rammer hvor fritidsliv kan nydes væk fra computerskærmen og sofaen. Og ja- vi har nogle fantastiske naturområder i Dragør. Men vi vil gerne sætte rammerne for en multipark. En park hvor forskellige uorganiserede såvel som organiserede sportsgrene lever side om side med ”grønne lunger” med borde og bænke og arealer til fri leg i trygge rammer. En blanding af grønne områder krydret med et anlæg til at dyrke diverse vandsportsgrene- både for os der er nysgerrige nybegyndere- men også for de dygtige og professionelle. Et ”state of the” art anlæg til brug for nogle af de stærkt voksende sportsgrene i Danmark, men også i Dragør”.

Igennem de senere år, har vi arbejdet på at udvikle vores Hollænderhalsområde. “Dette både med kunstgræsbane til fodbold i samarbejde med boldklubben, en ny svømmehal og en totalrenovering af vores hal. Nu vil vi gerne tage næste skridt og binde området sammen til en større aktivitetspark for flere idrætsgrene og for alle borgere. Hollænderparken/(CWWP er et skridt mod denne vision. Da denne vision ikke er realistisk at bære økonomisk for Dragør kommune- og slet ikke i en tid hvor vi skal spare på en række centrale driftsområder, så har vi allieret os med foreningen CWWP, som vil tage ansvar for en stor del af finansieringen af parken. Det betyder, at Dragør kommune blot vil stille et stykke jord og et mindre beløb i denne sammenhæng til rådighed for at vise medejerskab af parken. Vi vil derefter indgå i et arbejdsfællesskab med CWWP om hele processen. CWWP har allerede været i intens dialog med diverse fonde og vil tage ansvar for at rejse den resterende finansiering af parken på godt og vel 55 mio. kr. Vi ser dette som et stort plus i disse tider hvor store projekter i denne størrelsesorden ikke er mulig for de danske kommuner. Vi ser frem til et godt samarbejde om Hollænderparken, og glæder os på borgernes vegne til endnu et skønt sted i Dragør hvor vi kan nyde de udendørs glæder sammen, som vi håber kan indvies når vi har 500 års jubilæum i Store Magleby for hollændernes indvandring”.

Dragør Kommune og Copenhagen White Water Park skal samarbejde om at realisere Danmarks første vandaktivitets- og white water park

Om få år vil en flod løbe ned igennem Hollænderparken, Dragør Kommunes kommende bypark og børn, unge, voksne og ældre vil få stor glæde af at kunne være aktive inden for en række af de mest populære vandsportsaktiviteter i Danmark. Naturskønne områder til fri leg og rekreative aktiviteter vil også blive en stor del af parken.

Politikkerne i Dragør Kommune og teamet bag Copenhagen White Water Park (CWWP) har de seneste 3 år arbejdet sammen med henblik på, at kvalificere og realisere Danmarks første vandaktivitets- og white water park. Projektet bliver nu en realitet da Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i forbindelse med kommunens budgetforhandlinger, har indgået aftale om at stille jord og et anlægsbeløb til rådighed til etablering af Hollænderparken, en ny bypark hvori aktiviteterne og faciliteterne i CWWP vil skulle indgå.

Budgetforliget blev indgået i dag kl. 17.00 og skal nu i kommunens 2. behandling den 27. september hvorefter der forventes en endelig behandling i kommunalbestyrelsen den 4. oktober.

Idéen bag CWWP har netop været at skabe en multifunktionel park som kan favne en lang række af spændende vandsportsaktiviteter, rekreative parkaktiviteter, behagelige opholdszoner, skatearealer for børn og unge m.v., og derfor er teamet bag CWWP også glade for at politikkerne i Dragør Kommune har valgt at tænke CWWP ind i etableringen af en ny rekreativ bypark i Dragør.

Eksempel på en bynær white water park i Pau, Frankrig.

”Med samarbejdet med Dragør Kommune skabes grundlaget for videreudvikling og etablering af Copenhagen White Water Park – det første fysiske aktivitets- og mødested for dansk white water sport, bordsport, surfing og aktivt udeliv i det hele taget. Der er et helt unikt drive og fællesskab inden for det danske white water og surf miljø, og et kæmpe stort ønske om at kunne give de spændende oplevelser videre til danskerne. Med CWWP får vi nu disse muligheder. Vi har arbejdet på dette projekt igennem mange år og vi er utrolig glade for det samarbejde vi har haft med Dragør Kommunen igennem de seneste 3 år. ” siger Jakob Færch, formand i Dansk Surf & Rafting Forbund og én af initiativtagerne bag CWWP.

I CWWP skal der være aktiviteter for de mange og målet er blandt andet at aktivere børn og unge i foreningslivet, skoler og institutioner, eksisterende foreninger og det spirende selvorganiserede miljø. De grønne arealer skal krydres med aktive opholdszoner, skatearealer og muligheder for at slappe af det fri.

Finansieringen af CWWP skal hovedsagligt findes igennem fonde, som projektgruppen efter en projekteringsfase, vil gå i gang med at søge. For Dragør Kommunes budget gælder det at kommunen i budget 2019 skal stille grund og 1 mio. kr. til rådighed til projektering. Senere, når finansieringen af hele byparken er på plads, skal kommunen biddrage med 2,5 mio. kr. til anlægsudgifter.

Økonomi til drift af aktiviteterne i byparken vil primært ske igennem brugerbetaling og parkens generelle omsætning igennem aktiviteter. Her arbejder projektgruppen med stabile og driftssikre tal fra et lignende projekt i Glasgow, hvor en white water park på 4. år har et stigende antal af besøgende og en sund driftsøkonomi.

Mange var på vandet og høre om CWWP

Fredag den 24. august afviklede DSRF en åben event i samarbejde med Copenhagen Watersports og Dragør Sejlklub med fokus på Copenhagen White Water Park.

Henover middag var 60 engagerede og friske elever fra 8. klasserne på Dragør Skole på vandet og prøve rafting og SUP. Senere på dagen kom 100+ af Dragørs borgere, familier med små børn, voksne og ældre forbi for at høre mere om CWWP.

Tak til alle jer der mødte op og gjorde det til en fantastisk dag på vandet – vi håber vi ses igen i Copenhagen White Water Park.